Buraki są jednym z większych kulinarnych niespodzianek mojego życia:))
Przez dwadzieścia parę lat twierdziłam, że ich nie znoszę i unikałam jak ognia. Aż pewnego roku urządziłam z moim lubym wigilijne przyjęcie dla znajomych, na które każdy z zaproszonych przygotowywał własnoręcznie robiony prezent i własnoręcznie robioną tradycyjną potrawę wigilijną. Impreza wyszła tak fajnie, że przekroczyła moje najśmielsze wyobrażenia, a oprócz wielu niespodzianek tamtego wieczoru po raz pierwszy w życiu zjadłam prawdziwy, w 100% naturalny barszcz czerwony. I okazało się, że uwielbiam barszcz czerwony i buraczki, a nie mogę znieść jakiegoś ze składników tych wszystkich sztucznych mieszanek, które wszyscy namiętnie sypią do barszczu, nawet jeśli wcale nie muszą, bo w barszczu są PRAWDZIWE buraki!
I tak zaczęła się moja miłość do buraków i teraz jem je na wszelkie możliwe sposoby. Oczywiście teraz staram się przede wszystkim na surowo, a ponieważ nie popadam z przechodzeniem na witarianizm w fanatyzm, jem je również pieczone w folii, podsmażane na patelni z czosnkiem (mniam, mniam), w plastrach na grzankach i oczywiście w sałatkach. Tradycyjne tarte buraczki, które moim zdaniem nijak pasują do ziemniaków, jem bardzo często w miseczce z chrzanem.
Osobno należało by napisać o liściach buraków. Razem z buraczkami oczywiście pokochałam majową botwinkę (oprócz zupy polecam liście jedzone tak jak szpinak - pasują w zasadzie do wszystkich szpinakowych przepisów, również na surowo do kanapek, witariańskich "rolek" itd. itp.) i kolejnym moim odkryciem jest to, że liście buraków są znakomite nie tylko w maju i czerwcu, ale także jesienią - duże wystarczy pokroić, a małe listki, które również ma każdy dojrzały burak, w smaku nie różnią się od majowych.
>> właściwości:
- buraki są silnie zasadotwórcze, obniżają kwasowość w układzie pokarmowym i w krwi
- są polecane w anemii - zwiększają produkcję krwinek
- przeciwdziałają nerwicom
- działają pobudzająco - zwłaszcza świeżo wyciśnięty sok
- wzmacniają odporność
- pomagają w dolegliwościach trawiennych takich jak zgaga czy wzdęcia
- obniżają cholesterol
- wspomagają leczenie i zapobieganie nowotworom
- dzięki zawartości betaniny polecane są chorym na wątrobę i woreczek żółciowy
- uzdrawiają żyły i zapobiegają powstawaniu zakrzepów
- mają również dobry wpływ na zdrowie nerek
- zawarte w nich azotany zwiększają wydajność podczas ćwiczeń - naukowcy z Exeter w Wielkiej Brytanii wykazali, że ci, którzy pili przez sześć dni pół litra soku z buraków mogli ćwiczyć o 19% wydajniej niż grupa porównawcza
- wspomagają detoks i oczyszczanie krwi
>> są też polecane jako test na to, czy potrzebujemy oczyszczenia naszego układu trawiennego - należy wypić kilka łyżek soku z buraka - jeżeli po 3-4 godzinach mocz zabarwi się na czerwono - oznacza to, że nasze jelita nie funkcjonują prawidłowo i pora na oczyszczanie!