>> właściwości:
- jest bardzo bogata w minerały: fosfor, siarkę, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód; i w witaminy: A,
C, E, H, K i witaminy grupy B: B1, B2, B6
- co ciekawe, reguluje ciepłotę ciała - wpływa na obniżenie temperatury, jeśli jest za wysoka, i na
podwyższenie, jeśli jest zbyt niska
- ze względu na dużą zawartość siarki, świetnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę
- reguluje również poziom kwasu w żoładku - leczy zarówno niedokwaśność, jak i nadkwasotę
- leczy większość zaburzeń trawiennych
- sprawdza się jako okłady przy reumatyźmie, nerwobólach, trądziku, pokrzywce, przyspiesza gojenie ran
- obecnie trwają badania nad jej wyjątkowym wpływem na leczenie i zapobieganie nowotworom
- niweluje szkodliwe działanie alkoholu i leczy kaca
- pobudza przemianę materii
- osłabia stres
- oczyszcza
- poprawia cerę
>> jeszcze lepsze właściwości posiada oczywiście kiszona kapusta i sok z niej:)