sobota, 23 kwietnia 2011

CZEKOLADOWA MASACZKA CUPCAKE

Cupcake to moja ulubiona maseczka z Lusha na bazie glinki. Jeden z moich pierwszych zakupów i miłość od pierwszego użycia:)
Pachnie cudownie czekoladą i wspaniale oczyszcza.

Do samodzielnego przygotowania potrzeba:
>> 2 łyżeczki glinki rhassoul - oczyszcza i złuszcza
>> pół łyżeczki nasion lnu - substancja żelująca,
     poza tym źródło nienasyconych kwasów
     tłuszczowych
>> kilka kropel gliceryny (humektant - podobno
     można zastąpić aspiryną)
>> pół łyżeczki mąki kukurydzianej lub talku
>> pół łyżeczki naturalnego kakao
>> łyżeczkę masła kakaowego
>> pół łyżeczki naparu z mięty
>> kroplę olejku sandałowego
>> kroplę olejku miętowego
>> kroplę olejku waniliowego


Na początku robimy substancję żelującą z lnu: zmielone nasiona lnu (pół łyżeczki) zalewamy na 15 minut łyżeczką wrzącej wody.
W tym samym czasie robimy napar z mięty.
Mieszamy glinkę, kakao, mąkę. Osobno mieszamy len, napar z mięty, dodajemy glicerynę.
Dodajemy masło kakaowe i miesznkę z glinką. Mieszamy dokładnie.

Maseczka może być przechowywana w lodówce maksymalnie tydzień, jeśli chcemy ją przechowywać dłużej , należy dodać konserwanty.