niedziela, 17 lipca 2011

MYCIE WARZYW I OWOCÓW - SPOSOBY


Jedząc duże ilości warzyw i owoców, zwłaszcza niewiadomego pochodzenia, dostarczamy organizmowi nie tylko wiele cennych witamin i pierwiastków, ale także mnóstwo toksycznych substancji takich jak: resztki pestycydów, nawozów, środki grzybobójcze, szkodliwe bakterie.
Jak z tym walczyć, jeśli o własnym ogródku możemy pomarzyć, a po warzywa i owoce z upraw organicznych, które się szybciej psują, trzeba by jeździć prze pół miasta co drugi dzień, nie wspominając już o rujnowaniu sobie portfela?

Sposobów jest kilka, pojawiają się np. specjalne płyny do mycia warzyw i owoców np. Bentley Organic na bazie kwasów owocowych, kwasu mlekowego i ekstraktu z liści aloesu, który dodatkowo zabija słynne bakterie coli. Ostatnio widziałam też na kanale thrivesurvive urzadzenie do mycia zakładane na zlew (link) .

Ja na razie mam zamiar wypróbować domowe sposoby:

1) Wypełniamy umywalkę zimną wodą, dodajemy kilka łyżek soli i sok z połówki cytryny (myślę, że ocet byłby również ok)  Moczymy w tym owoce i warzywa dziesięć minut i opłukujemy zimną wodą.  

2) Sposób na owoce woskowane: na kilka sekund zanurzamy je we wrzącej wodzie, wyciągamy, ciepłe wycieramy papierowym ręcznikiem i myjemy normalnie.

3) Do miski z wodą wsypujemy 2-3 łyżki sody, wkładamy warzywa, po 10-15 minutach wyciągamy i opłukujemy.

4) Do miski wlewamy wodę i ocet w równych proporcjach, płuczemy albo moczymy w tym warzywa (dwie szkoły), a następnie opłukujemy zimną wodą.