sobota, 29 października 2011

SEZONOWE OWOCE I WARZYWA - JAK PRZETRWAĆ ZIMĘ

Dzisiaj chciałabym polecić kolejny blog, który powstał nie tak dawno, a zapowiada się bardzo interesująco: naturalne probiotyki

Autorka (jak narazie) opisuje głównie nasze rodzime "naturalne probiotyki", i to te dostępne w nadchodzącym, "postnym" dla amatorów zieleniny, okresie, kiedy nie będzie już takiego wyboru warzyw i owoców, wartość tych importowanych będzie dyskusyjna, najlepiej więc będzie zacząć uprawiać kiełki i sięgnąć do tych warzyw, które przechowują się najlepiej, a które obecnie przeżywają renesans nie tylko w Polsce - do buraków, selerów, pietruszki, kapusty, do kiszonek i tym podobnych rodzimych skarbów.

Na blogu znajdziecie ciekawe przepisy i wiele interesujących rzeczy do poczytania o właściwościach opisywanych warzywek, do tej pory m.in.: buraków, kapusty, marchewek, kapusty kiszonej, rejevulacu (o którym też już od dawna obiecuję sobie napisać) i mam nadzieję, że niedługo o kolejnych i kolejnych superproduktach.

A ponieważ obiecałam już wcześniej napisać o buraczkach, a o kapuście nawet dostałam książkę od mamy - w postach poniżej najważniejsze rzeczy na ich temat.