sobota, 2 kwietnia 2011

E-SCIĄGA

Litera E oznacza, że substancje te zostały uznane za bezpieczne i dopuszczone do użycia przez Komisję Europejską. Lista E nie obejmuje tzw. dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem UE nie trzeba dokładnie specyfikować, pod warunkiem, że ich stężenie nie przekracza 1% masy produktów. Ogólnie dopuszczone do użytku zostało 296 substancji dodatkowych, które zostały podzielone na substancje teoretycznie nieszkodliwe i takie, które lepiej spożywać rzadko, a najlepiej wcale.

>> im niższy numer tym bezpieczniej ?

Wciąż pokutuje przekonanie, że im wyższy numer substancji, tym jest dla nas szkodliwsza, a te z najniższymi numerami są najbezpieczniejsze. Tak nie jest !!!
Miejsce na liście zależy przede wszystkim od przeznaczenia danej substancji.


>> w skrócie wygląda to tak:

  * 100–199 – barwniki
  * 200–299 – konserwanty
  * 300–399 – przeciwutleniacze
  * 400–499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
  * 500–599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
  * 600–699 – wzmacniacze smaku
  * 700–799 – antybiotyki
  * 900–1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
  * 1300–1400 – modyfikowane skrobie

W każdej z tych grup występują substancje mniej lub bardziej bezpieczne.

PEŁNA LISTA SUBSTANCJI OZNACZONYCH SYMBOLEM E:
(z podziałem według stopnia szkodliwości) 

>> Substancje mogące spowodować wystąpienie alergii:

  * E 110 - Żółcień pomarańczowa S
  * E 122 - Azorubina
  * E 123 - Amarant
  * E 127 - Erytrozyna
  * E 131 - Błękit patentowy V
  * E 132 - Indygotyna
  * E 142 - Zieleń S
  * E 151 - Czerń brylantowa PN
  * E 210 - Kwas benzoesowy
  * E 211 - Benzoesan sodu
  * E 212 - Benzoesan potasu
  * E 213 - Benzoesan wapnia
  * E 214 - Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  * E 215 - Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
  * E 216 - Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  * E 217 - Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
  * E 218 - Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  * E 219 - Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
  * E 310 - Galusan propylu
  * E 311 - Galusan oktylu
  * E 312 - Galusan dodecylu
  * E 320 - Butylohydroksyanizol (BHA)
  * E 321 - Butylohydroksytoluen (BHT)

>> Substancje mogące powodować bóle głowy:

  * E 220 - Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)
  * E 221 - Siarczyn sodu
  * E 222 - Wodorosiarczyn sodu
  * E 223 - Pirosiarczyn sodu
  * E 224 - Pirosiarczyn potasu
  * E 220 - 228 (siarczyny) występują w konserwach, w owocach kandyzowanych, w sokach owocowych,
               w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych.
               U osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy.

>> Substancje mogące mieć wpływ rakotwórczy:

  * E 250 - Azotyn sodu
  * E 251 - Azotan sodu
  * E 252 - Azotan potasu

>> Substancje, których duza ilość może spowodowac bóle głowy i podrażnienie nerwów

  * E 621 - Glutaminian sodu
  * E 622 - Glutaminian potasu
  * E 623 - Diglutaminian wapnia
  * E 624 - Glutaminian monoamonowy
  * E 625 - Diglutaminian magnezu


>> Substancje uznane za nieszkodliwe:

  * E 100 - kurkuma (kurkumina)
  * E 101 - ryboflawina (laktoflawina),znany również jako witamina B1.
  * E 101a - fosforan 5-ryboflawiny.
  * E 102 - fosforan ryboflawiny (związek ryboflawiny z kwasem fosforowym)
  * E 102 - (tartrazyna) jest dodawana do oranżady, deserów w proszku, sztucznego miodu.
                  Uznana za nieszkodliwą, tymczasem szkodzi astmatykom i osobom uczulonym na aspirynę.
                  U niektórych osób powoduje nadpobudliwość, dzieci mogą być rozdrażnione i zachowywać
                się inaczej niż zwykle.
  * E 104 - żółcień chinolinowa
  * E 110 - żółcień pomarańczowa - znajduje się w marmoladach, w żelach, gumach do żucia, w powłokach
                 tabletek. Uznana za nieszkodliwą, a okazuje się, że może wywoływać różne reakcje alergiczne
                 szczególnie u alergików, np. pokrzywkę, duszności.
  * E 120 - karmin
  * E 122 - azorubina
  * E 123 - amarant
  * E 124 - czerwień koszelinowa - też podobno nieszkodliwa - dodawana jest do ryb wędzonych,
                 budyniów, cukierków owocowych. Szkodzi osobom uczulonym na aspirynę;
  * E 127 - erytrozyna
  * E 131 - błękit patentowy V
  * E 132 - błękit brylantowy (FCF)
  * E 133 - (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych.
                  Powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu
                  pokarmowego;
  * E 140 - chlorofil i chlorofilyna
  * E 150A - karmel
  * E 150 B - karmel siarczynowy
  * E 153 - węgiel drzewny
  * E 154 - (brąz FK) dodawany jest do śledzi wędzonych i niektórych konserw rybnych.
                 Jeśli spożywamy te produkty zbyt często i w dużych ilościach, brąz FK odkłada się w
                 nerkach i w naczyniach limfatycznych.
  * E 160A - karoten
  * E 160 C - kapsantyna
  * E-160 D - likopen
  * E 162 - betanina
  * E 163 - antocyjany
  * E 170 - węglan wapnia
  * E 171 - dwutlenek tytanu
  * E 172 - dwutlenek żelaza
  * E 200 - kwas sorbowy
  * E 202 - sorbinian sodu, sól sodowa kwasu sorbowego
  * E 203 - sól wapniowa kwasu sorbowego
  * E 249 - (azotyny potasu) i E 250 (azotyny sodu) używane do peklowania mięs.
                  Mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin.
  * E 260 - kwas octowyE 260 (kwas octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych
                 oraz w sosach jest źle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądku;
  * E 261 - octan potasu
  * E 262 - octan sodu
  * E 270 - kwas mlekowy
  * E 290 - dwutlenek węgla
  * E 296 - kwas jabłkowy
  * E 297 - kwas fumarowy
  * E 300 - kwas l-askorbinowy, syntetyczna witamina C
  * E 301 - askorbinian sodu
  * E 302 - askorbinian wapnia
  * E 304 - palmitynian askorbylu
  * E 306 - mieszanina tokoferoli, naturalna witamina E
  * E 307 - alfa-tokoferol, syntetycznie produkowana witamina E
  * E 308 - gamma tokoferol, syntetyczna witamina E
  * E 309 - delta-tokoferol, syntetyczna witaamina E
  * E 311 - galusan oktylu
  * E 312 - galusan dodecylu
  * E 322 - letycyna
  * E 325 - mleczan sodu
  * E 326 - mleczan potasu i wapnia
  * E 330 - kwas cytrynowy
  * E 331 - cytrynian sodu
  * E 332 - cytrynian potasu
  * E 333 - cytrynian wapnia
  * E 334 - kwas winowy
  * E 335 - sole sodowe kwasu winowego
  * E 336 - sole potasowe kwasu winowego
  * E 337 - winian sodowo-potasowy
  * E 350 - jabłczan sodu
  * E 351 - jabłczan potasu
  * E 352 - jabłczan wapnia
  * E 353 - kwas meta-winowy
  * E 354 - sole kwasu meta-winowego
  * E 356 - adypinian sodu
  * E 357 - adypinian potasu
  * E 363 - kwas bursztynowy
  * E 400 - (kwas alginowy) – niewskazany dla kobiet w ciąży;
  * E 407 - (karagen) – może przyczyniać się do owrzodzenia jelit.
  * E 415 - guma ksantanowa
  * E 420 - (sorbitol), E 421(mannitol) spotykane są najczęściej w żywności dla diabetyków.
                  Po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki.
  * E 422 - glicerol, gliceryna
  * E 440 - pektyna
  * E 470B - sole magnezowe kwasów tłuszczowych
  * E 471 - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych
  * E 472A - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
  * E 472B - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
  * E 472 C - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
  * E 472E - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem acetylo- lub
                    dwuacetylowinowym
  * E 472F - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym
  * E 473 - estry cukrów kwasów tłuszczowych
  * E 474 - glicerydy sacharozy
  * E 475 - estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych
  * E 481 - mleczan sodowy stearoilu
  * E 482 - mleczan wapniowy stearoilu
  * E 500 - węglan i wodorowęglan sodu, znany jako soda lub natron
  * E 501 - węglan i wodorowęglan potasu
  * E 503 - węglan i wodorowęglan amonu
  * E 504 - węglan i wodorowęglan magnezu
  * E 507 - kwas solny
  * E 508 - chlorek potasu, E 509 (chlorek wapnia), E 511 (chlorek magnezu) - znajdują się w
                 przyprawach. W dużych ilościach działają przeczyszczająco.
                 Powinny zrezygnować z nich osoby, które mają chore nerki i wątrobę;
  * E 509 - chlorek wapnia
  * E 510 - chlorek magnezu
  * E 513 - kwas siarkowy
  * E 514 - siarczan sodu
  * E 516 - siarczan wapnia
  * E 517 - siarczan amonuE 517 (siarczan amonu) jest obecny w wielu artykułach.
                 W większych stężeniach może być przyczyną biegunek.
  * E 524 - wodorotlenek sodu
  * E 525 - wodorotlenek potasuE 525 (wodorotlenek potasu) dodawany jest do konfitur i galaretek.
                  Może wywoływać bóle jelitowo-żołądkowe;
  * E 526 - wodorotlenek wapnia
  * E 527 - wodorotlenek amonu
  * E 528 - wodorotlenek magnezu
  * E 529 - tlenek wapnia
  * E 530 - tlenek magnezu
  * E 535 - żelazocyjanek sodu
  * E 536 - żelazocyjanek potasu
  * E 538 - żelazocyjanek wapnia
  * E 551 - dwutlenek krzemu
  * E 552 - krzemian wapnia
  * E 553B - talk
  * E 558 - bentonit
  * E 570 - kwasy tłuszczowe
  * E 585 - lakton żelaza II
  * E 640 - glicyna i jej sole sodowe
  * E 901 - wosk pszczeli biały i żółty
  * E 902 - wosk kandelila
  * E 903 - wosk karnauba
  * E 904 - szelak
  * E 914 - tlenki wosków polietylenu
  * E 927 - karbamid
  * E 938 - argon (gaz)
  * E 939 - hel (gaz)
  * E 941 - azot
  * E 942 - tlenek azotu
  * E 948 - tlen
  * E 950 - acesulfam K
  * E 951 - (aspartam) i E 954 (sacharyna) – obie substancje nie są polecane osobom z wrażliwym
                  przewodem pokarmowym.
  * E 1404 - skrobia utleniona, skrobia modyfikowana
  * E 1410 - fosforan jednoskrobiowy
  * E 1412 - fosforan dwuskrobiowy
  * E 1413 - fosforowany fosforan dwuskrobiowy
  * E 1414 - acetylowany fosforan dwuskrobiowy
  * E 1420 - acetylowana skrobia
  * E 1422 - acetylowany adypinian dwuskrobiowy
  * E 1440 - skrobia hydroksypropylowa
  * E 1442 - fosforan hydroksypropylu dwuskrobiowy
  * E 1450 - skrobia modyfikowana