Litera E oznacza, że substancje te zostały uznane za bezpieczne i dopuszczone do użycia przez Komisję Europejską. Lista E nie obejmuje tzw. dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem UE nie trzeba dokładnie specyfikować, pod warunkiem, że ich stężenie nie przekracza 1% masy produktów. Ogólnie dopuszczone do użytku zostało 296 substancji dodatkowych, które zostały podzielone na substancje teoretycznie nieszkodliwe i takie, które lepiej spożywać rzadko, a najlepiej wcale.
>> im niższy numer tym bezpieczniej ?
Wciąż pokutuje przekonanie, że im wyższy numer substancji, tym jest dla nas szkodliwsza, a te z najniższymi numerami są najbezpieczniejsze. Tak nie jest !!!
Miejsce na liście zależy przede wszystkim od przeznaczenia danej substancji.
>> w skrócie wygląda to tak:
* 100–199 – barwniki
* 200–299 – konserwanty
* 300–399 – przeciwutleniacze
* 400–499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
* 500–599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
* 600–699 – wzmacniacze smaku
* 700–799 – antybiotyki
* 900–1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
* 1300–1400 – modyfikowane skrobie
W każdej z tych grup występują substancje mniej lub bardziej bezpieczne.
PEŁNA LISTA SUBSTANCJI OZNACZONYCH SYMBOLEM E:
(z podziałem według stopnia szkodliwości)
>> Substancje mogące spowodować wystąpienie alergii:
* E 110 - Żółcień pomarańczowa S
* E 122 - Azorubina
* E 123 - Amarant
* E 127 - Erytrozyna
* E 131 - Błękit patentowy V
* E 132 - Indygotyna
* E 142 - Zieleń S
* E 151 - Czerń brylantowa PN
* E 210 - Kwas benzoesowy
* E 211 - Benzoesan sodu
* E 212 - Benzoesan potasu
* E 213 - Benzoesan wapnia
* E 214 - Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
* E 215 - Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
* E 216 - Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
* E 217 - Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
* E 218 - Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
* E 219 - Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa
* E 310 - Galusan propylu
* E 311 - Galusan oktylu
* E 312 - Galusan dodecylu
* E 320 - Butylohydroksyanizol (BHA)
* E 321 - Butylohydroksytoluen (BHT)
>> Substancje mogące powodować bóle głowy:
* E 220 - Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)
* E 221 - Siarczyn sodu
* E 222 - Wodorosiarczyn sodu
* E 223 - Pirosiarczyn sodu
* E 224 - Pirosiarczyn potasu
* E 220 - 228 (siarczyny) występują w konserwach, w owocach kandyzowanych, w sokach owocowych,
w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych.
U osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy.
>> Substancje mogące mieć wpływ rakotwórczy:
* E 250 - Azotyn sodu
* E 251 - Azotan sodu
* E 252 - Azotan potasu
>> Substancje, których duza ilość może spowodowac bóle głowy i podrażnienie nerwów
* E 621 - Glutaminian sodu
* E 622 - Glutaminian potasu
* E 623 - Diglutaminian wapnia
* E 624 - Glutaminian monoamonowy
* E 625 - Diglutaminian magnezu
>> Substancje uznane za nieszkodliwe:
* E 100 - kurkuma (kurkumina)
* E 101 - ryboflawina (laktoflawina),znany również jako witamina B1.
* E 101a - fosforan 5-ryboflawiny.
* E 102 - fosforan ryboflawiny (związek ryboflawiny z kwasem fosforowym)
* E 102 - (tartrazyna) jest dodawana do oranżady, deserów w proszku, sztucznego miodu.
Uznana za nieszkodliwą, tymczasem szkodzi astmatykom i osobom uczulonym na aspirynę.
U niektórych osób powoduje nadpobudliwość, dzieci mogą być rozdrażnione i zachowywać
się inaczej niż zwykle.
* E 104 - żółcień chinolinowa
* E 110 - żółcień pomarańczowa - znajduje się w marmoladach, w żelach, gumach do żucia, w powłokach
tabletek. Uznana za nieszkodliwą, a okazuje się, że może wywoływać różne reakcje alergiczne
szczególnie u alergików, np. pokrzywkę, duszności.
* E 120 - karmin
* E 122 - azorubina
* E 123 - amarant
* E 124 - czerwień koszelinowa - też podobno nieszkodliwa - dodawana jest do ryb wędzonych,
budyniów, cukierków owocowych. Szkodzi osobom uczulonym na aspirynę;
* E 127 - erytrozyna
* E 131 - błękit patentowy V
* E 132 - błękit brylantowy (FCF)
* E 133 - (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych.
Powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu
pokarmowego;
* E 140 - chlorofil i chlorofilyna
* E 150A - karmel
* E 150 B - karmel siarczynowy
* E 153 - węgiel drzewny
* E 154 - (brąz FK) dodawany jest do śledzi wędzonych i niektórych konserw rybnych.
Jeśli spożywamy te produkty zbyt często i w dużych ilościach, brąz FK odkłada się w
nerkach i w naczyniach limfatycznych.
* E 160A - karoten
* E 160 C - kapsantyna
* E-160 D - likopen
* E 162 - betanina
* E 163 - antocyjany
* E 170 - węglan wapnia
* E 171 - dwutlenek tytanu
* E 172 - dwutlenek żelaza
* E 200 - kwas sorbowy
* E 202 - sorbinian sodu, sól sodowa kwasu sorbowego
* E 203 - sól wapniowa kwasu sorbowego
* E 249 - (azotyny potasu) i E 250 (azotyny sodu) używane do peklowania mięs.
Mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin.
* E 260 - kwas octowyE 260 (kwas octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych
oraz w sosach jest źle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądku;
* E 261 - octan potasu
* E 262 - octan sodu
* E 270 - kwas mlekowy
* E 290 - dwutlenek węgla
* E 296 - kwas jabłkowy
* E 297 - kwas fumarowy
* E 300 - kwas l-askorbinowy, syntetyczna witamina C
* E 301 - askorbinian sodu
* E 302 - askorbinian wapnia
* E 304 - palmitynian askorbylu
* E 306 - mieszanina tokoferoli, naturalna witamina E
* E 307 - alfa-tokoferol, syntetycznie produkowana witamina E
* E 308 - gamma tokoferol, syntetyczna witamina E
* E 309 - delta-tokoferol, syntetyczna witaamina E
* E 311 - galusan oktylu
* E 312 - galusan dodecylu
* E 322 - letycyna
* E 325 - mleczan sodu
* E 326 - mleczan potasu i wapnia
* E 330 - kwas cytrynowy
* E 331 - cytrynian sodu
* E 332 - cytrynian potasu
* E 333 - cytrynian wapnia
* E 334 - kwas winowy
* E 335 - sole sodowe kwasu winowego
* E 336 - sole potasowe kwasu winowego
* E 337 - winian sodowo-potasowy
* E 350 - jabłczan sodu
* E 351 - jabłczan potasu
* E 352 - jabłczan wapnia
* E 353 - kwas meta-winowy
* E 354 - sole kwasu meta-winowego
* E 356 - adypinian sodu
* E 357 - adypinian potasu
* E 363 - kwas bursztynowy
* E 400 - (kwas alginowy) – niewskazany dla kobiet w ciąży;
* E 407 - (karagen) – może przyczyniać się do owrzodzenia jelit.
* E 415 - guma ksantanowa
* E 420 - (sorbitol), E 421(mannitol) spotykane są najczęściej w żywności dla diabetyków.
Po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki.
* E 422 - glicerol, gliceryna
* E 440 - pektyna
* E 470B - sole magnezowe kwasów tłuszczowych
* E 471 - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych
* E 472A - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
* E 472B - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
* E 472 C - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
* E 472E - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem acetylo- lub
dwuacetylowinowym
* E 472F - mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym
* E 473 - estry cukrów kwasów tłuszczowych
* E 474 - glicerydy sacharozy
* E 475 - estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych
* E 481 - mleczan sodowy stearoilu
* E 482 - mleczan wapniowy stearoilu
* E 500 - węglan i wodorowęglan sodu, znany jako soda lub natron
* E 501 - węglan i wodorowęglan potasu
* E 503 - węglan i wodorowęglan amonu
* E 504 - węglan i wodorowęglan magnezu
* E 507 - kwas solny
* E 508 - chlorek potasu, E 509 (chlorek wapnia), E 511 (chlorek magnezu) - znajdują się w
przyprawach. W dużych ilościach działają przeczyszczająco.
Powinny zrezygnować z nich osoby, które mają chore nerki i wątrobę;
* E 509 - chlorek wapnia
* E 510 - chlorek magnezu
* E 513 - kwas siarkowy
* E 514 - siarczan sodu
* E 516 - siarczan wapnia
* E 517 - siarczan amonuE 517 (siarczan amonu) jest obecny w wielu artykułach.
W większych stężeniach może być przyczyną biegunek.
* E 524 - wodorotlenek sodu
* E 525 - wodorotlenek potasuE 525 (wodorotlenek potasu) dodawany jest do konfitur i galaretek.
Może wywoływać bóle jelitowo-żołądkowe;
* E 526 - wodorotlenek wapnia
* E 527 - wodorotlenek amonu
* E 528 - wodorotlenek magnezu
* E 529 - tlenek wapnia
* E 530 - tlenek magnezu
* E 535 - żelazocyjanek sodu
* E 536 - żelazocyjanek potasu
* E 538 - żelazocyjanek wapnia
* E 551 - dwutlenek krzemu
* E 552 - krzemian wapnia
* E 553B - talk
* E 558 - bentonit
* E 570 - kwasy tłuszczowe
* E 585 - lakton żelaza II
* E 640 - glicyna i jej sole sodowe
* E 901 - wosk pszczeli biały i żółty
* E 902 - wosk kandelila
* E 903 - wosk karnauba
* E 904 - szelak
* E 914 - tlenki wosków polietylenu
* E 927 - karbamid
* E 938 - argon (gaz)
* E 939 - hel (gaz)
* E 941 - azot
* E 942 - tlenek azotu
* E 948 - tlen
* E 950 - acesulfam K
* E 951 - (aspartam) i E 954 (sacharyna) – obie substancje nie są polecane osobom z wrażliwym
przewodem pokarmowym.
* E 1404 - skrobia utleniona, skrobia modyfikowana
* E 1410 - fosforan jednoskrobiowy
* E 1412 - fosforan dwuskrobiowy
* E 1413 - fosforowany fosforan dwuskrobiowy
* E 1414 - acetylowany fosforan dwuskrobiowy
* E 1420 - acetylowana skrobia
* E 1422 - acetylowany adypinian dwuskrobiowy
* E 1440 - skrobia hydroksypropylowa
* E 1442 - fosforan hydroksypropylu dwuskrobiowy
* E 1450 - skrobia modyfikowana